Близо 40% казват, че са имали полов акт по време на връзка.

Близо 40% казват, че са имали полов акт по време на връзка.

mavenclinic.com.

lemonaid.com.

CDC.gov.

planparenthoood.org.

Питър Акс, управляващ партньор, Phoenix Capital.

Джесика Нокс, доктор по медицина, медицински директор, Nurx.

Ник Чанг, основател на The Pill Club.

Стефани и Рик Дарби прекарват много време и енергия в избора на здравословни храни за двете си деца.

„Искаме те да получават правилните хранителни вещества за своя растеж и развитие на мозъка“, казва Рик, който живее в Гранд Рапидс, Мичиган. И двамата родители сканират етикетите на храните за количества захар, протеини и витамини.

Предизвикателство е да се създават питателни ястия, които да се харесат както на Зандър, 7, така и Зоуи, на 5, казва Рик.

„Зоуи щеше да живее с пресни плодове, зеленчуци и боб. Зандер ядеше предимно мак и сирене. Така че те са двама различни ядящи и ние се опитваме да ги накараме да направят компромис."

Независимо дали вашето дете е придирчиво яде, закусва или опитва каквото и да било, правилното количество и комбинация от хранителни вещества му помагат да растат здрави мозъци и тела. Особено на възраст между 4 и 13 години, децата преминават през значително физическо и умствено израстване. Здравословното хранене подхранва тези промени.

„Важно е децата да получават балансирана диета, която включва постни протеини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и малко количество здравословни мазнини. Балансираната диета ще осигури практически всички хранителни вещества, от които децата се нуждаят“, казва Сузана Хух, доктор по медицина, асоцииран директор на Центъра по хранене в детската болница в Бостън.

Кои хранителни вещества са най-важни за растежа на децата, колко трябва да ядат и защо? Ето кратък списък, който да ви помогне да съберете добри ястия и закуски.

Протеин

Той изгражда мускули и други тъкани в тялото на децата. Освен това им помага да засилят имунната си система.

От колко се нуждаят децата: 3-5 унции на ден за деца на възраст 2-8 години или 5-8 унции за деца на възраст 10-14 години.

Добри източници: риба, пилешко, пуешко, постно месо, ядки, яйца, мляко, кисело мляко, сирене, фъстъчено масло и едамаме.

Желязо

Това хранително вещество ви помага да създавате червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото, и помага на децата да растат. Без него те могат да получат анемия.

От колко деца се нуждаят: Около 10 милиграма на ден за 4- до 8-годишни. След това 8 милиграма на ден.

Добри източници: червено месо, боб, зеленолистни зеленчуци, риба тон, яйца, сушен боб, обогатени с желязо зърнени храни.

Продължение

витамин D

Това изгражда силни и здрави кости.

Колко имат нужда децата: 600 международни единици на ден за деца от всички възрасти.

Добри източници: Витамин D се среща рядко в храните, но можете да го намерите добавен към някои млечни продукти и зърнени храни. Децата може да се нуждаят от мултивитамини, за да получат достатъчно, казва диетологът Кати Пърцборн, RD. Слънчевата светлина също може да даде на децата D, но не им позволявайте да получават твърде много - това повишава риска от рак на кожата.

калций

Освен това изгражда здрави кости, които съхраняват хранителните вещества с години.

От колко деца се нуждаят: 1000 милиграма на ден за деца 4-8 и 1300 милиграма на ден за деца 9-13.

Добри източници: Млечни продукти като мляко и обогатено соево мляко, тофу и сухи зърнени храни. Сервирайте на децата 2 чаши мляко на ден. Избягвайте тъмните газирани напитки, които съдържат фосфорна киселина и затрудняват усвояването на калция от костите на децата.

Здравословни мазнини

Мазнините са лоши, но добрите са от ключово значение за растежа на мозъка и нервите, особено при кърмачетата и малките деца. Те също така помагат за здравословен метаболизъм, съсирване на кръвта и позволяват на тялото да абсорбира витамините.

От колко се нуждаят децата: 30% от общата им диета трябва да са мазнини, предимно ненаситени.

Добри източници: Кърма за кърмачета; растителни масла като зехтин, шафран, царевица или соя, или протеини като риба или пиле за деца над 2 години. Мастните киселини в сьомгата, лененото семе или орехите са полезни и за децата.

Витамин Ц

Това хранително вещество помага на децата да изградят мозъка и имунната си система, насърчава заздравяването от порязвания и ожулвания и кара телата им да абсорбират желязо.

От колко деца се нуждаят: 25 милиграма на ден за деца 4-8 и 45 милиграма на ден за деца 9-13.

Добри източници: Пресни плодове и зеленчуци като портокали, ягоди, броколи, киви, зеле, чушки и пресни сокове.

WebMD функция Прегледан от Roy Benaroch, MD на 22 април 2016 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Сузана Ю. Хух, доктор по медицина, MPH, асоцииран директор, Център за хранене, Бостънска детска болница, Бостън, Масачузетс.

Кати Пърцборн, RD, LD, CNSC, регистриран диетолог, UnityPoint Health, Де Мойн, IA.

Кели Шеридан, RD, CSP, LD/N, сертифициран от борда специалист по педиатрично хранене, Детска болница Шандс в UF Health, Гейнсвил, Флорида.

Linus Pauling Institute, Oregon State University, Micronutrient Information Center: „Изисквания за микроелементи за деца на възраст от 4 до 13 години“.

Американска академия по педиатрия: „Избор на здравословна храна“

KidsHealth.org.

Рейчъл Спенсър, неонатална интензивна медицинска сестра в Лейк Блъф, Илинойс, и съпругът й лекар обрязаха първия си син през 2000 г. Но през следващите седем години, след като се родиха още трима сина, семейство Спенсър избраха да не повтарят процедурата. "След като направих проучване, научих, че обрязването не е по-чисто или по-здравословно. И като медицинска сестра знаех, че има рискове."

Семейство Спенсър направиха това, което правят много родители на новородени момчета: претеглете плюсовете и минусите на процедурата. Днес, въпреки някои рискове, изследвани от Рейчъл Спенсър, някои лекари започват да мислят, че обрязването всъщност може да бъде здравословен избор, въз основа на скорошни проучвания за връзките между обрязването и превенцията на заболявания. "Обективно казано, медицинските ползи сега изглежда надвишават медицинските рискове," казва Томас Нюман, доктор по медицина, MPH, и професор по епидемиология, биостатистика и педиатрия в Калифорнийския университет, Сан Франциско. "Но това не означава, че всички момчета трябва да бъдат обрязани, защото това не е чисто медицинско решение."

Обрязването – при което препуциума на пениса се отрязва – беше рядкост в Съединените щати до края на 1800-те, когато лекарите започнаха да го препоръчват като начин за ограничаване на мастурбацията при млади момчета. До средата на 50-те години мастурбацията е по-приета, но 85% от американските родители все още обрязват новородените си синове. Причината? За разлика от Европа, където процедурата така и не се наложи, много американски родители продължаваха да вярват, че обрязан пенис е по-лесен за поддържане чист (не е) и мнозина искаха синовете им да изглеждат като бащите им.

В началото на 80-те години обаче някои акушерки, родители и лекари започнаха да порицават практиката, казвайки, че е ненужна, неестествена и болезнена. "Всички бозайници имат препуциум," казва Джордж С. Денистън, доктор по медицина, MPH, директор на нестопанската група Лекари срещу обрязването. "Кощунство е да се каже, че трябва да го свалим." Денистън и други привърженици на антиобрязването също вярват, че премахването на препуциума намалява количеството сексуално удоволствие, което възрастният мъж изпитва, въпреки че проучванията са неубедителни.

Процедурата има рискове. Може да бъде толкова болезнено, че много педиатри препоръчват използването на нервни блокади, както и локална анестезия. Други рискове включват инфекция, прекомерно кървене, нежелани реакции към анестезията, нарушено дишане и лош козметичен резултат.

Продължение

След преглед на съществуващите медицински изследвания, Американската академия по педиатрия обяви през 1999 г., че обрязването няма медицински ползи и не трябва да се препоръчва за всички бебета момчета. И до 2002 г. само 61% от американските родители са обрязвали синовете си. Но усложняват дебата сега скорошни проучвания, които показват някои медицински ползи: обрязаните мъже имат по-нисък риск от заразяване с ХИВ и други болести, предавани по полов път. Процедурата също така намалява риска от инфекции на пикочните пътища при кърмачета с 90% и риска от рак на пениса при възрастни мъже с 50% или повече. И двете състояния са доста редки в тази страна.

В крайна сметка? "В САЩ," казва Нюман, "ползите не са били достатъчно убедителни, за да го препоръчвам рутинно. И медицинските рискове не са достатъчно убедителни, за да се препоръча против него. Така че решението наистина зависи от родителите."

Първоначално публикуван в изданието от март/април 2008 г WebMD списанието.

WebMD Magazine - Feature Прегледан от Брунилда Назарио, д-р на 01 февруари 2008 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ: Томас Нюман, д-р, MPH, професор по епидемиология,биостатистика и педиатрия, Калифорнийския университет, Сан Франциско.

Джордж С. Денистън, доктор по медицина, MPH, директор, Лекари срещу обрязването.

Куин, Т. Актуално мнение по инфекциозни болести, февруари 2007 г.; том20: стр. 33-38.

Американска академия по педиатрия: "Декларация за политиката за обрязване,"Педиатрия, март 1999 г.; том: 103, стр. 686-693.

CDC: "Мъжкото обрязване и риск от предаване на ХИВ: последици за

Национално проучване на изписването от болници, 2003 г.

Овер, Б. PLoS медицина, 25 октомври 2005 г.; том 2: стр.: e298.

© 2008 WebMD, LLC. Всички права запазени.

Всеки месец WebMD списанието поставя вашите въпроси относно загуба на тегло и фитнес на най-добрите експерти по упражнения и мотивация. Този месец Дебра Бенетс, маркетинг специалист от Норуок, Коннектикут, обикаля колежи с 18-годишната си дъщеря Емили и попита как може да помогне на дъщеря си да избегне придобиването на традиционните "първокурсник 15" -- тези излишни килограми, които твърде често се трупат, докато се приспособяват към живота в колежа. Съветва я Робин Приб, RD, CD, директор на храненето в Green Mountain at Fox Run, програма за здравословен начин на живот на жените във Върмонт, която управлява специален лагер за жени в колежанска възраст.

Въпрос на Дебра:

Дъщеря ми яде здравословни храни, но оставена сама на себе си, знам, че ще пропусне закуската и ще яде нездравословна храна. Как мога да се уверя, че тя разбира, че това, което яде и пие, има значение не само за теглото й, но и за цялостното й здраве и как се чувства, когато е сама в колежа тази година?

Отговор:

Ново изследване показва, че може да е мит, че студентите наддават толкова много тегло - може да е по-близо до пет до седем паунда. Но очевидно бързото наддаване на тегло и нездравословното хранене не са полезни за никого.

Следвайте тези съвети, за да помогнете на младите колежанки да останат във форма, здрави и пълни с енергия:

Определете графика си. Студентите от колежа с луди графици трябва да планират предварително, за да могат да се хранят редовно, вместо да вземат чаша кафе по пътя за клас и след това да пият по-късно. Те трябва да заредят минихладилник в стаята си със здравословна храна, която може бързо да се хвърли в раница. Стремете се към комбинация от здравословни въглехидрати, мазнини и протеини – микс за пътеки, ябълки и фъстъчено масло, сирене и грозде. Обезмаслените или нискомаслените млечни продукти са здравословен вариант, особено за млади жени, които трябва да изградят костна маса, така че се запасете с храни като сирене или обикновено кисело мляко с плодове, които да смесите.

Направете го за приятели, а не за храна. Толкова много общуване в колежа се върти около храна: партита за пица, деликатеси, учебни сесии, заредени с торбички с чипс. Насърчавайте детето си да прави неща с приятели, които не са възможност да се черпи, като например боулинг, скално катерене на закрито или посещение на пиеса или концерт. За събития, фокусирани върху храната, предлагайте да донесете здравословен вариант - голяма купа пресни плодове вместо чипс и дип.

Продължение

Преоткрийте себе си. Ако детето ви не е било много спортист в гимназията, колежът предлага ново начало. Повечето колежи имат много повече възможности за спорт и физически дейности, на различни нива - от много състезателни до толкова непринудени. Тя може да се присъедини към вътрешен отбор по волейбол, да стане част от футболна група за пикап или да се занимава с йога или танци.

Тегло и вижте. Много колежанки се опитват да отслабнат, като правят много кардио и ядат почти нищо. Това просто води до спиране на метаболизма им. Вдигането на тежести е съществена част от поддържането на форма - вашият първокурсник може да изгори повече калории и да подобри здравето на костите в същото време. А яденето на пет или шест малки хранения или закуски на ден помага за поддържане на метаболизма - и енергийните нива - нагоре.

WebMD Magazine - Feature Прегледан от д-р Майкъл У. Смит на 30 септември 2009 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:Дебра Бенетс, Норуок, Коннектикут.Робин Приб, RD, директор по хранене, Fox Run в Green Mountain, Ludlow,Vt.Едмъндс М. и др., Вестник на https://preglednaprodukta.top/prostamin/ Американската диетична асоциация, юни2009 г.; том 108: стр. 1033-1037.

© 2009 WebMD, LLC. Всички права запазени.

Джесика Стивънс (не е истинското й име), майка на четири деца от Сан Франциско, е чувала термина "свързвам се" сред приятелите на нейните синове тийнейджъри, но тя просто не е сигурна какво означава това. "Това означава ли, че правят секс? Това означава ли, че правят орален секс?"

Тийнейджърите използват израза свързване (или "бъркам се" или "приятели с предимства"), за да опише всичко - от целувка до орален секс или полов акт. Но това не означава, че се срещат.

Свързването не е ново явление - съществува от поне 50 години. "Преди това означаваше събиране на парти и включваше някаква форма на галене и сексуална активност," казва д-р Лин Понтън, професор по психиатрия в Калифорнийския университет в Сан Франциско и автор на Сексуалният живот на тийнейджърите: разкриване на тайния свят на подрастващите момчета и момичета.

Днес връзката вместо среща се превърна в норма. Около две трети от тийнейджърите казват, че поне някои от техните приятели са се свързали. Близо 40% казват, че са имали полов акт по време на връзка.

Дори пред тийнейджърите се свързват

Наблюдава се и нарастване на тежките галени и орален секс сред по-малките деца - започвайки още от 12-годишна възраст.

Експертите казват, че днешните по-натоварени, по-малко внимателни родители и постоянните прояви на случаен секс по телевизията и във филмите са допринесли за промяната в сексуалното поведение на тийнейджърите. "Мисля, че младите хора получават посланието все по-рано, че това правят всички," казва Стивън Уолъс, председател и главен изпълнителен директор на Students Against Destructive Solutions.

Тийнейджърите също имат достъп до интернет и текстови съобщения, което обезличава взаимоотношенията и ги окуражава да правят неща, които не биха посмели да направят лично. "Едно момиче от девети клас, с което работих, изпрати съобщение на старши в нейното училище, за да се срещне с нея в класната стая в 7 часа сутринта, за да му покаже, че настоящата му приятелка не е толкова добра, колкото тя," казва Кейти Кьостнер, основател и образователен директор на Campus Outreach Services. Тя възнамеряваше да "Покажи му" с орален секс.

Говорете с тийнейджъри за секс

И така, какво можете да направите, за да попречите на децата си да се свържат? Трябва да започнете разговора за секса, преди да настъпят тийнейджърските и тийнейджърските години, когато научат за това от телевизията или от приятелите си, казва Уолъс. Ясно е, че това не е на родителите ти "птици и пчели" секс разговори. Трябва да признаете, че вашите тийнейджъри ще имат сексуален живот и да бъдете напълно открити и честни относно очакванията си към тях, когато става въпрос за секс. Това означава да сте наясно какво поведение сте – и какво не – добре, когато го правите онлайн, докато изпращате текстови съобщения и по време на връзка. Ако ви е неудобно, добре е да го признаете. Но това е разговор, който трябва да проведете.

Продължение

Други начини за поддържане на каналите за комуникация отворени включват:

Знайте какво правят децата ви -- с кого изпращат имейли, изпращат незабавни съобщения и се мотаят.

Анализирайте секса в медиите: Когато гледате телевизия или филми заедно, използвайте всички сексуални съобщения, които виждате като отправна точка, за да започнете разговор за секс.

Бъди любопитен: Когато децата ви се приберат от вечерно излизане, задайте въпроси: "Как беше партито? Какво направи?" Ако не получавате точни отговори, тогава говорете с тях за доверието, техните действия и последствията.