A skizofrénia krónikus és összetett agyi rendellenesség

A skizofrénia krónikus és összetett agyi rendellenesség

A paranoidtól eltérően a katatón skizofrénia az egyik legritkább típus.
 • Maradék skizofrénia. Ezt a típust általában akkor diagnosztizálják, amikor a skizofréniában szenvedő személy már nem mutatja a téveszmék vagy hallucinációk jeleit, de még mindig pszichomotoros problémái vannak, beszédzavarok és érzelmek kifejezési nehézségei vannak, más néven lapos affektus.
 • Szervezetlen skizofrénia. Más néven hebefrén skizofrénia, ez az altípus magában foglalja a rendezetlen viselkedést és az értelmetlen beszédet. Ez azonban nem tartalmazza a téveszméket vagy a hallucinációkat.
 • Differenciálatlan skizofrénia. Ez a diagnózis olyan skizofréniában szenvedő betegek számára készült, akiknek a tünetei nem illeszkednek megfelelően egyetlen altípusba sem.
 • Skizofrénia vs. egyéb mentális állapotok

  A pszichózis és a skizofrénia gyakran ugyanazt jelenti, de ezek nagyon eltérő mentális egészségügyi állapotok. A pszichózis számos mentális rendellenesség tünete, beleértve a bipoláris zavarokat, a skizoaffektív rendellenességeket, a skizofréniát és a szerhasználati zavarokat.

  Például, ha egy ilyen mentális állapotú személy „elveszíti kapcsolatát a valósággal”, ezt „pszichotikus élménynek” vagy „pszichotikus epizódnak” nevezik. Másrészt a skizofrénia olyan mentális állapot, amely pszichózishoz vezet. Míg a pszichózis gyakori a skizofréniában szenvedők körében, nem mindenkinél van skizofrén, aki pszichózisban szenved.

  A skizofréniával kapcsolatos rendellenességek

  Vannak olyan kapcsolódó rendellenességek, amelyek a pszichotikus rendellenességek spektrumába tartoznak, és néha összekeverik a skizofréniával. A skizofrén rendellenesség például sok olyan tünetet mutat, mint a skizofrénia, de egy életen át tartó helyett egy-hat hónapig tart.

  A skizofrénia és a skizoaffektív rendellenesség összehasonlításakor a fő különbség a kettő között a hangulati rendellenességek, például a depresszió (súlyos depressziós rendellenesség) vagy a bipoláris zavar jelenléte. Ezek a hangulati zavarok erősen előfordulnak skizoaffektív rendellenességben, de nem skizofréniában.

  A skizofrénia típusainak diagnosztizálása

  A skizofrénia diagnosztizálásához az orvosoknak először ki kell zárniuk bizonyos tünetek egyéb lehetséges okait, például más mentális betegségeket, szerhasználatot, gyógyszereket és egészségügyi állapotokat.

  A skizofrénia valamennyi altípusának diagnosztizálási folyamata gyakran tartalmaz pszichiátriai értékelést, fizikális vizsgálatot, teszteket és szűréseket, valamint a skizofrénia diagnosztikai kritériumainak alkalmazását, amint azt az APA mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM-5) kifejti.

  Ennek az összetett spektrumú rendellenességnek a diagnosztizálása során fontos megérteni a skizofrénia három szakaszát: prodromális, aktív és reziduális.

  • A prodromális a korai stádium, még a jellegzetes tünetek megjelenése előtt.
  • Az aktív, más néven akut skizofrénia a legszembetűnőbb fázis. Aktív skizofrénia során hallucinációk, paranoia és téveszmék fordulnak elő.
  • A reziduális fázis nem hivatalos DSM-5 diagnózis. A reziduális fázis ehelyett azt az időszakot írja le, amikor a tünetek kevésbé észrevehetők.

  A skizofrénia mindennapi életet befolyásoló típusai

  A skizofrénia számos módon megnehezítheti a mindennapi élet stresszeinek kezelését, de mindenkit másként érint. A rendellenesség hatásai három csoportba sorolhatók: pszichotikus, negatív és kognitív.

  Pszichotikus tünetek

  A pszichotikus tünetek minden olyan változást jelentenek az ember elképzeléseiben, viselkedésében vagy világnézetében, amelyek miatt elveszítik a másokkal megosztott realitásérzéküket. A pszichózis tünetei a következők:

  • Tévképzetek. Az embernek téveszméje van, ha biztos abban, hogy téves hiedelmei vannak, amelyek mások számára ésszerűtlennek tűnnek. A skizofrénia esetében a téveszmék öt típusa a paranoid téveszmék, az irányítás téveszméi, az erotománia téveszméi, a nagyság téveszméi és a hivatkozás téveszméi.
  • Hallucinációk. Ha valakinek hallucinációja van, olyan dolgokat lát, hall, szagol, ízlel vagy érez, amelyek nincsenek ott.
  • Mozgászavar. Ez akkor fordul elő, ha egy személy abnormális testmozgásokat mutat. A mozgászavarban szenvedők bizonyos mozdulatokat újra és újra megismételhetnek.
  • Gondolatzavar. Ha valakinek szokatlan vagy logikátlan gondolkodásmódja van, vagy gondjai vannak a gondolatok és a beszéd megszervezésével, ez gondolkodási zavarnak minősül.

  Negatív tünetek

  A negatív tünetek közé tartozik a társasági élettől való visszahúzódás, a motiváció hiánya, a napi feladatok iránti érdeklődés elvesztése vagy az azokból való élvezet elvesztése, az érzések kifejezésének nehézségei és a rendszeres működés nehézségei.

  Kognitív tünetek

  A kognitív tünetek a figyelem, a koncentráció és a memória problémái, például nehézségek egy beszélgetés nyomán vagy új dolgok tanulása.

  Különböző típusú skizofrénia spektrumzavarok kezelési lehetőségei

  A diagnózist követően a skizofrénia egész életen át tartó kezelést igényel. Egyes skizofrén betegek antipszichotikus gyógyszerekkel, pszichoterápiás terápiával és szociális készségek képzésével jobban tudják kezelni állapotukat. Néhány skizofrén epizód azonban kórházi kezelést igényel.

  Mivel a rendellenesség befolyásolja a személy cselekvését, gondolkodását és érzését, a kezelés néha következetes megfigyelést igényel. Egyes esetekben a skizofrénia kezelése egészségügyi szakemberekből álló csapatot foglalhat magában, például pszichológust, szociális munkást, pszichiátriai nővért és néha egy esetmenedzsert.

  Az APA altípusokat hozott létre a skizofrénia számára, mivel bizonyos kezelések jobban működnek bizonyos tünetek esetén . Ezért az ellátás, beleértve a speciális gyógyszereket és terápiákat is, személyenként eltérő, attól függően, hogy melyik altípust diagnosztizálták, és mely tünetek a legszembetűnőbbek.

  Mik a hosszú távú kilátások?

  Világszerte körülbelül 24 millió ember, azaz 300 emberből 1 szenved skizofréniában. A skizofréniában szenvedőknek gyakran megjósolhatatlan következményei vannak.

  Egy 2014-es tanulmány szerint az emberek mindössze 20%-a mondja azt, hogy a skizofrénia kezelése jól sikerült. A többi embernek gyakori pszichotikus epizódjai és tünetei lehetnek, amelyek életük végéig tartanak.

  A lényeg

  Összefoglalva, a skizofrénia egy súlyos, hosszú távú agyi rendellenesség, amely miatt az emberek abnormális módon érzékelik a valóságot.

  Az APA nemrég kezdte el a skizofréniát spektrumzavarnak nevezni, amelynek öt altípusa van: paranoid, katatón, reziduális, dezorganizált és differenciálatlan. Az egyes típusok kezelése az egyén sajátos tüneteitől függően változik.

  A pszichózis a skizofrénia négy fő tünetének egyike, a téveszmék, a beszédzavar, a gondolkodási zavarok, valamint a negatív és kognitív tünetek mellett. Bár a skizofrénia jelenleg gyógyíthatatlan, gyógyszeres kezeléssel és terápiával kezelhető.

  GYIK

  Melyek a skizofrénia fő típusai?

  Az APA a skizofréniát „spektrumzavarnak” minősíti, ami azt jelenti, hogy az állapoton belül számos diagnózistípus létezik. Az öt altípus paranoid, katatón, reziduális, dezorganizált és differenciálatlan. Az egyes típusok kezelése az egyén sajátos tüneteitől függően változik.

  Mik a skizofrénia jelei?

  A skizofrénia krónikus és összetett agyi rendellenesség. Jelei és tünetei a személy diagnózisának altípusától függően változnak. A skizofrénia leggyakoribb jelei azonban a hallucinációk és téveszmék, valamint a zavart gondolkodás és beszéd.

  Teljesen kezelhető a skizofrénia?

  Jelenleg nincs gyógymód a skizofrénia ellen. Sok esetben azonban a rendellenesség néhány tünete kezelhető. Az antipszichotikus gyógyszerek és terápia segít csökkenteni a skizofrénia epizódokat, valamint a pszichotikus tünetek intenzitását és gyakoriságát.

  Ismerje meg a naprakész információkat a Covid-19 vakcinákról, amelyeket az Egyesült Államokban szerezhet be. Részletesebb magyarázat az oltásvédelemről, kockázatokról és szegmentációról minden korcsoportban. Válassza ki a legjobb lehetőséget az alábbiakban felsorolt ​​oltások közül, és óvja meg magát a szövődményektől vagy akár a haláltól.

  Elsődleges sorozat Szükséges adagok Ki kaphatja meg Hatékonyság a kórházi kezelés ellen
  Pfizer 3 - 6 hónapos kortól 4 éves korig2 - 4 évesnél idősebb 6 hónapos és idősebb A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők >70%-a (anyai oltás). A gyermekek és serdülők 73-94%-a 2 adag után. A felnőttek 65%-a 2 adag után; 86% 3 adag után.
  Moderna 3 - 6 hónapos kortól 5 éves korig2 - 5 évesnél idősebb 6 hónapos és idősebb A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők >70%-a (anyai oltás). A gyermekek és serdülők 73-94%-a 2 adag után. A felnőttek 65%-a 2 adag után; 86% 3 adag után.
  Novavax 2 12 éves és idősebb 90% serdülők.80% felnőttek.
  Janssen 1 18 éves és idősebb 78% Janssen + 1 mRNS dózis.

  Milyen Covid-19 vakcinák találhatók az Egyesült Államokban?

  Háromféle Covid-19 vakcina közül választhat az Egyesült Államokban:

  A Pfizer-BioNTech (Comirnaty) és a Moderna (Spikevax) mRNS-termékei (6 hónapos és idősebb korosztály számára elérhetők).

  A Novavax fehérje alegység vakcinája (12 éves és idősebb korosztály számára elérhető).

  A Johnson & Johnson (Janssen) vírusvektor vakcinája (18 éves és idősebb felnőttek számára elérhető).

  Hány adag szükséges?

  A legújabb ajánlások szerint a 6 hónapos és 4 éves (Pfizer) vagy 5 (Moderna) éves csecsemőknél az elsődleges sorozat három mRNS dózis.

  Idősebb gyermekek és felnőttek esetében az elsődleges sorozat az mRNS és a Novavax vakcinák két adagja, a Janssen esetében pedig egy adag, ha az életkor 18 év felett van.

  A CDC azonban egy második adag mRNS vakcinát javasol azoknak, akik Janssent kaptak az elsődleges sorozatukhoz.

  Mennyire védenek a vakcinák a COVID-19 fertőzés és a kórházi kezelés ellen?

  A COVID-19 vakcinák fertőzés elleni hatékonysága gyorsan, jellemzően körülbelül 90 napon belül csökken, de a kórházi kezelést igénylő súlyos betegségek elleni védelem továbbra is magas (74% feletti).

  Milyen mellékhatásai vannak a COVID-19 vakcináknak?

  Minden COVID-19 vakcina enyhe mellékhatásokat okozhat az első oltás után, amely akár egy hétig is eltarthat. Kihatással lehet egy személy napi tevékenységére, vagy enyhe kellemetlenséget okozhat. Mindenesetre azt javasoljuk, hogy tervezzen egy könnyű munkahetet az oltás beadása előtt.

  A Pfizer-BioTech, a Moderna vagy a Novavax Covid-19 vakcina második adagja után gyakoribb mellékhatásokat észleltek az egész testben (például láz, hidegrázás, fáradtság és fejfájás).

  Contents