A kde je hlad, tam je často konflikt.

A kde je hlad, tam je často konflikt.

Všechna práva vyhrazena.

Ingredience

3 lžíce extra panenského olivového oleje 2 lžíce čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy 2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy 1 šalotka, jemně nasekaná ¼ lžičky mořské soli čerstvě mletý pepř podle chuti 9 šálků na tenké plátky nakrájené baby kapusty, odstraněná žebra a stonky 1 růžový grapefruit, nakrájený na plátky 1 avokádo, rozpůlené, vypeckované a nakrájené na plátky ½ šálku arils z granátového jablka ¼ šálku pražených slunečnicových semínek

Udělej to

1. Připravte dresink: V malé misce rozšlehejte olivový olej, grapefruitovou šťávu, limetkovou šťávu, šalotku, sůl a pepř.

2. Kapustu dejte do velké mísy a zalijte dresinkem.

3. Upravenou kapustu položte na šest salátových talířů. Vrchní listy recenzeproduktu.top s grapefruitem, avokádem, granátovým jablkem a slunečnicovými semínky.

Funkce WebMD Recenze: Arefa Cassoobhoy, MD, MPH dne 22. srpna 2018

Zdroje

WebMD Magazine: "Baby Kale, grapefruit a avokádový salát."

9. října 2020 – Světovému potravinovému programu OSN byla v pátek udělena Nobelova cena za mír za úsilí o zastavení hladu po celém světě.

Agentura byla oceněna za svou práci ve zranitelných komunitách na Blízkém východě a v Africe, když plnila své poslání ukončit hlad ve válečných zónách a zbídačených zemích.

Norský Nobelův výbor uvedl, že program pomohl v roce 2019 téměř 100 milionům lidí v 88 zemích, ačkoli podle výboru 135 milionů lidí na celém světě v roce 2019 čelilo akutnímu hladu. Válka a ozbrojené konflikty přispívají k nárůstu potřeby.

David Beasley, bývalý guvernér Jižní Karolíny a výkonný ředitel Světového potravinového programu se sídlem v Římě, označil cenu za „pokornou“.

„Každý z 690 milionů hladových lidí na světě má dnes právo žít v míru a bez hladu,“ uvedl v prohlášení.

"Kde je konflikt, tam je hlad," řekl. „A kde je hlad, tam jsou často konflikty. Dnešek je připomínkou toho, že potravinová bezpečnost, mír a stabilita jdou ruku v ruce. Bez míru nemůžeme dosáhnout našeho globálního cíle nulového hladu, a zatímco hlad je, nikdy nebudeme mít mírový svět.“

Globální pandemie koronaviru dále způsobuje bolest a smrt, uvedl výbor, přesto Světový potravinový program „prokázal působivou schopnost zintenzivnit své úsilí. Jak sama organizace uvedla: ‚Dokud nebudeme mít lékařskou vakcínu, bude jídlo nejlepší vakcínou proti chaosu.‘“

Ingredience

1 lžíce olivového oleje

1 střední cibule, nakrájená na kostičky

4 šálky kuřecího vývaru

3 velké sladké brambory, nakrájené na kostičky

2 velké mrkve, nakrájené

1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného

2 stroužky česneku

1 lžíce kari

1/4 lžičky soli

Pepř (podle chuti)

Každou misku ozdobte:

1 PL odtučněného řeckého jogurtu 1 lžíce pražených mandlí Koriandr podle chuti

Udělej to

Ve velkém hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm asi 2 minuty opékejte. Přidejte zbývající ingredience a vařte asi 20 minut, nebo bude zelenina měkká. Sundejte ze sporáku a nalijte polévku do mixéru. Pyré až sametově. Nalijte polévku do misek a ozdobte.

Funkce WebMD Recenzoval Neha Pathak, MD dne 28. září 2018

Zdroje

Časopis WebMD: „Listopad/prosinec 2017."WebMD: "Maque Choux."

21. března 2019 -- Až si příště objednáte úlovek dne, dejte si pozor: Podle nedávné studie o podvodech s mořskými plody je velká šance, že nedostanete to, za co zaplatíte.

Ochranná skupina Oceana zjistila, že 21 % ryb, které výzkumníci odebrali z celých Spojených států, nebylo tak, jak bylo označeno – místo toho to byly méně žádoucí nebo levnější ryby. Oblíbené a drahé ryby, jako je mořský okoun a chňapal, měly nejvyšší úrovně nesprávného označení – 55 % u mořského okouna a 42 % u chňapalu.

„Pokud je cena příliš dobrá na to, aby to byla pravda, možná budete chtít vybrat něco jiného,“ říká Kimberly Warner, vedoucí vědec z Oceany a jeden z autorů zprávy.

Mořské plody byly častěji chybně označeny v restauracích (26 %) a na menších trzích (24 %) než ve velkých obchodech s potravinami (12 %).

Warner říká, že 90 % mořských plodů konzumovaných ve Spojených státech je dováženo a méně než 1 % je kontrolováno vládou speciálně kvůli podvodům. "Vláda potřebuje větší přemístění a sledovatelnost našich mořských plodů," říká.

Společnost Oceana použila DNA k testování 400 vzorků mořských plodů z více než 250 maloobchodních prodejen po celých Spojených státech pro studii zveřejněnou 7.

V loňském roce úřad generálního prokurátora v New Yorku, který našel více než 1 ze 4 vzorků mořských plodů zakoupených v řetězcích supermarketů ve státě, byly špatně označeny.

„Výzkum ukazuje, že mořské plody jsou chybně označeny ve všech krocích dodavatelského řetězce, od doby výlovu až po úroveň dovozu, úroveň zpracování a úroveň potravin, maloobchodu a restaurací,“ říká Warner.

Lidé se v restauracích častěji setkávají s nesprávně označenými mořskými plody, buď proto, že restaurace neví, že zakoupila špatně označené ryby, špatně identifikovala rybu nebo ji záměrně špatně označila, říká Warner.

Nevědět, jaký druh ryby máte na talíři, může být nebezpečné pro ty, kteří jsou alergičtí nebo citlivější na některé druhy mořských plodů.

Warner říká, že „divoce“ ulovené ryby – zakoupené za příplatek – jsou často nahrazeny rybami chovanými na farmě, které mají vyšší hladiny antibiotik a chemikálií. Studie také zjistila, že některé ryby nebyly loveny udržitelným způsobem, jak bylo inzerováno, a takzvané ryby z místních zdrojů byly z jiné země.

„Mořské plody jsou poslední volně žijící potravinou, kterou jíme. Bývá to drahé. Pokud jdete do restaurace a platíte nejvyšší dolar, chcete dostat to, za co platíte,“ říká.

Gavin Gibbons, mluvčí National Fisheries Institute, říká, že jeho organizace Better Seafood Board spolupracuje s restauračním průmyslem, aby zajistila správné označení ryb.

"Je rozdíl mezi dostatečně regulovat a dostatečně vynucovat," řekl. „Máme předpisy… potřebujeme, aby FDA určila, odkud podvod pochází, a šla po posměvácích“, jak to dělá kancelář generálního prokurátora v New Yorku.

Nejnovější zpráva FDA o nesprávně označených mořských plodech z roku 2013 zjistila, že etikety na mořské plody byly přesné v 85 % případů. Agentura použila testování DNA na rybách ze 14 států.

"Nemělo by být na spotřebiteli, aby testoval vše, co chce koupit," říká Warner.

Národní úřad pro oceán a atmosféru uzavírá smlouvy se zpracovateli a distributory mořských plodů, aby jim pomohl monitorovat bezpečnostní předpisy a hodnotit kvalitu a klasifikaci produktů. V roce 2018 NOAA vytvořila Program monitorování dovozu mořských plodů, aby sledovala 13 druhů, u kterých je vysoké riziko, že budou podvodně prodány nebo pořízeny nelegálně. Studie Oceana netestovala tyto druhy pro nedávnou studii; místo toho se zaměřil na jiné než vysoce rizikové druhy.

Národní laboratoř pro inspekci mořských plodů NOAA na začátku tohoto měsíce spustila webový screeningový nástroj, který podle ní usnadní označování špatně označených ryb. Laboratoř také nabízí to, co nazývá „metodou rychlé detekce“ k určení druhu vzorku ryb.

John Spink, ředitel iniciativy Food Fraud Initiative na Michigan State University, říká, že zjistil, že mořský průmysl bere podvody s rybami velmi vážně. Je to proto, že pokud se vyskytne problém – řekněme, někdo onemocní kvůli konzumaci nesprávně označených ryb – lidé mohou přestat kupovat mořské plody a „v tomto odvětví trpí všichni“.

„Průmysl spolupracuje, přičemž soukromý sektor vnucuje soukromému sektoru standardy,“ říká.

Nejlepší způsob, jak se spotřebitelé chránit před podvody s rybami, je jíst v renomovaných restauracích a nakupovat u renomovaných obchodníků s potravinami, říká Spink.

"Dávám si pozor, kde nakupuji," říká.

Matt Olson, manažer čerstvého programu v Independent Natural Food Retailers Association, říká, že jeho organizace spolupracuje s distributory, kteří mohou zdokumentovat původ ryb.

Poctivé označování je zásadní, protože může být těžké určit, zda něco označeného jako „divoký“, jako je losos, je skutečně chováno na farmě, říká.

"Je to velmi komplikované," říká Olson, který zastupuje více než 200 nezávisle vlastněných obchodů s potravinami po celé zemi. „Jen s lososem samotným, zjistit, jaký druh a odkud pochází. Existují životaschopné možnosti chované na farmách, ale je třeba je označit,“ říká s tím, že mnoho druhů vypadá podobně.

Některé výsledky studie Oceana zahrnují:

Makrela královská, ryba na seznamu „Do Not Eat“ FDA pro citlivé skupiny kvůli vysokému obsahu rtuti, byla prodána jako kanice v obchodě s potravinami na jižní Floridě. Tilefish, také na seznamu „Do Not Eat“ kvůli vysokému obsahu rtuti, byl prodáván jako platýs a kanic červený na malém trhu v New Yorku. Nadměrně lovená treska atlantická byla v Kansas City prodávána jako oranžová Hoploska, další neudržitelná volba. Další ohrožená ryba, kanic ze Zálivu, byl prodán jako udržitelnější kanic černý v Denveru. Každý vzorek sushi v Austinu, TX, byl špatně označen.

Jak koupit ryby:

Warner, Gibbons a další odborníci na podvody s mořskými plody tvrdí, že spotřebitelé mohou udělat věci, aby se ujistili, že si koupí ryby, které si objednají, včetně:

Při objednávání ryb v restauraci se zeptejte, odkud ryba pochází a jak byla sklizena. Pokud to server neví, počkejte, až se zeptá kuchaře. Podívejte se na cenu ryb. Nekupujte drahé ryby, jako je mořský okoun nebo kanic červený, pokud se vám cena zdá příliš dobrá, než aby to byla pravda. V restauraci se zeptejte, zda ryby pocházejí z Better Seafood Board. To znamená, že restaurace dodržuje osvědčené postupy, stejně jako Better Business Bureau. Pokud jdete do sushi restaurace a najdete v nabídce bílého tuňáka, vezměte svůj podnik jinam. Neexistuje žádná taková ryba jako bílý tuňák. Místo toho je často escolar, což může způsobit střevní problémy. Pokud jste odhodláni kupovat udržitelné ryby, udělejte si čas a zjistěte, jaké ryby jsou ve vaší oblasti v sezóně. Kupte si ryby od renomovaného obchodníka s potravinami nebo restaurace. WebMD Health News Zhodnotila Brunilda Nazario, MD dne 21. března 2019

Zdroje

Kimberly Warner, vedoucí vědec, Oceana, Washington, DC

Gavin Gibbons, mluvčí National Fisheries Institute, McLean, VA.

John Spink, ředitel Food Fraud Initiative, Michigan State University, East Lansing.

Matt Olson, manažer čerstvého programu, Independent Natural Foods Retailers Association, St. Paul, MN.

Oceana.org.

NOAA.gov: „Program monitorování dovozu mořských plodů“, „Online nástroj prověřuje filé z Finfish pro chybné označení, záměnu.“

20. listopadu 2020 – Zatímco Američané nakupují své krůty na Den díkůvzdání, skupina pro ochranu veřejného zdraví vydala nákupní průvodce, který hodnotí značky na základě jejich zásad používání antibiotik.

Z 15 hodnocených značek dostalo osm zelenou, čtyři varovné a tři značky červené na základě informací o užívání antibiotik u krůt nalezených na webových stránkách společností.

Představitelé průmyslu kritizovali zjištění zprávy.

Zprávy o používání antibiotik při produkci krůt jsou celkově povzbudivé, říká Sydney Riess, spolupracovník kampaní veřejného zdraví pro U.S. Public Interest Research Group, federaci státních skupin, které obhajují hrozby pro veřejné zdraví a bezpečnost. jeho zpráva, "mluvící Turecko," byl dnes propuštěn.

Ale Riess říká, "Také víme, že je před námi dlouhá cesta."

Podle předpisů FDA nemohou být lékařsky důležité léky, které bojují proti choroboplodným zárodkům, definované jako léky potřebné k léčbě lidských nemocí, použity u krůt a jiných krmných zvířat k podpoře růstu, ale mohou být použity k prevenci onemocnění, říká. Někteří odborníci na veřejné zdraví tvrdí, že tato politika by měla být přísnější, aby antibiotika mohla být používána pouze k léčbě nemocných zvířat diagnostikovaných licencovaným veterinářem nebo v některých případech ke kontrole ověřeného propuknutí choroby. Nadužívání antibiotik vede k rezistenci vůči antibiotikům, což je celosvětový zdravotní problém.

Co zpráva zjistila

U.S. Public Interest Research Group, neboli U.S. PIRG, vyhodnotila 15 populárních krůtích značek, přičemž prostudovala webové stránky každé značky, aby zjistila její politiku v používání antibiotik. Pomocí těchto dat rozdělil společnosti do zelených, žlutých nebo červených kategorií, od nejideálnějších po nejméně.

Společnosti zeleného světla mají na svých webových stránkách veřejně dostupné informace o zákazu používání všech antibiotik nebo rutinního používání lékařsky důležitých antibiotik pro všechny prodávané krůty.

Z 15 zkoumaných značek bylo osm klasifikováno v zelené kategorii:

Fosilní farmy Kochova Murrayho Rančer přírody Norbest Organická prérie Perdue Farmy Plainville

Podle informací na svých stránkách mohou společnosti ve žluté kategorii nabízet řady celých krůt chovaných bez antibiotik nebo bez rutinního užívání lékařsky důležitých antibiotik. Ale tato politika se nemusí nutně vztahovat na všechny celé krůty prodávané touto značkou, na základě informací na webových stránkách, říká U.S. PIRG.

V této žluté kategorii jsou čtyři společnosti:

Butterball Foster Farms Jennie-O Severní pýcha

Společnosti v červené kategorii nemají na svých webových stránkách žádné nebo omezené informace o použití antibiotik u celých krůt; údaje naznačují, že nadále běžně používají lékařsky důležitá antibiotika k prevenci onemocnění u zdravých zvířat, říká U.S. PIRG.

Mezi společnosti červené kategorie patří:

Zimolez bílý Farmy Shady Brook Podpisové farmy

Odezva průmyslu

Beth Breeding, mluvčí National Turkey Federation, průmyslové skupiny, zprávu přezkoumala a odpověděla. "Členové Národní turecké federace se zavázali k uvážlivému používání antibiotik při produkci krůt a průmysl upřednostnil snížení potřeby používání antibiotik používaných k léčbě lidí při zachování našeho závazku k dobrým životním podmínkám zvířat," ona říká.

Breeding říká, že zpráva „má četné opomenutí a chyby." Mezi nimi několik zmíněných společností nebylo kontaktováno, říká.

Zpráva je zavádějící a nesprávná, říká Daniel Sullivan, mluvčí společnosti Cargill, která prodává krůty Honeysuckle White a Shady Brook Farms. "Chybou je, že tato tvrzení uvádějí pouze na základě toho, co je nebo není zveřejněno na webových stránkách produktu, nikoli skutečných údajů," on říká. Jeho společnost nepoužívá antibiotika u svých krůt preventivně (u zdravých zvířat) a od roku 2016 ne, říká. "Téměř 50 procent ptáků prodávaných pod značkou Honeysuckle White a Shady Brook Farms neobsahuje antibiotika, což znamená, že nebyly nikdy použity. Značka Honest Turkey [také značka Cargill] je 100% bez antibiotik. Nikde ve zprávě o tom není ani zmínka."

Více o předpisech FDA, obavy o veřejné zdraví

FDA aktualizovala své předpisy o lékařsky důležitém používání antibiotik u zvířat určených k produkci potravin v roce 2017 a uvedla, že tyto léky lze používat pouze v krmivu nebo pitné vodě zvířat určených k produkci potravin s veterinárním dohledem a nelze je použít k podpoře růstu.

Podle CDC každý rok v USA nejméně 2,8 milionu lidí dostane infekci rezistentní na antibiotika a více než 35 000 zemře.

Podle U.S. PIRG v roce 2017 produkce krůt spotřebovala téměř 18krát více lékařsky důležitých antibiotik než kuře na libru vyrobeného masa.

Expertní pohled

"Zpráva ukazuje, že mezi předními producenty čerstvých krůt došlo k pokroku ve snižování nadměrného užívání [antibiotik],“ říká Steven Roach, ředitel programu bezpečnosti potravin pro Food Animal Concerns Trust, neziskovou organizaci zasazující se o dobré životní podmínky zvířat, který zprávu přezkoumal.